Forsiden >Hjælpemidler >Not

Not

Fiskeri med not retter sig især mod såkaldte pelagiske fisk. Det er fisk, der lever i de øverste vandlag, f.eks. sild, brisling, makrel, lodde og tun - alle fisk, der bevæger sig i stimer.

Selvom fiskene fanges i de øvre vandlag, benyttes fangstredskabet ned til 100 meters dybde på de store havdybder i Nordsøen og Nordatlanten.


Noten er en netvæg, som sættes i en cirkel rundt om fiskestimen, der på forhånd er lokaliseret på det avancerede, elektroniske udstyr på fartøjet. Når fiskene er omringet, snøres noten sammen i bunden, så den til sidst har form som en stor skål af netmasker eller en stor pose, der til sidst ligger klar langs skibssiden fyldt med fisk. Herfra pumpes fiskene op på skibet gennem en stor slange og ned i køletanke med havvand med en temperatur på OºC.

Notfartøjer er store skibe - de største i dansk fiskeri. De er ofte på rejse, som det hedder i fiskernes sprog, 12-15 dage. Besætningen er omkring 14-16 mand. Selve fangstredskabet er enormt og kan være op til 600 meter i længde og 200 meter i dybde. Det svarer ca. til omfanget af omkring 130 parcelhusgrunde.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.